[2013] HOUSE OF FAIRY TALES COMPETITION /// by AJG

+ Title: “House of Fairytales” + Project: Competition. +Team: Azaila Jordá.

EN

The aim of this project is to replace the current building, “The Tinderbox”, for a new building – namely, “The House of Fairytales”, which will holdthe exhibition about the career and life of Hans Christian Andersen. The new building will be a landmark for the city and will contain the following exhibits: The Age, The Man, The Art, The Work, The Life and the Cabinet of Curiosities. There will also be a shop, café, library and cinema. All exhibits will be distributed linearly starting from the highest level, where the cafeteria is placed, descending through a continuous spiral ramp until the ground floor. This continuous ramp as a guideline for visitors of the museum is akin to the flow and narration of a story. Another idea for the conception of this building is based on a panoptical concept. During daytime, the building would be a point with panoramic views of the city possible, and by night the city can see the inside of the buildings, shadows or projections on the facade. The original exhibits, “The Tinderbox”, and its present administration, will be moved to the preserved building, which currently hosts the exhibition about the author. Finally, the garden will be an open space for the visitors and Odense citizens, including a sculptural element in which labyrinthine spaces are created, as well as corners for the storytelling. The walls of this element can be also used for hanging exhibits. The entrance of the building is demarcated by a square that will link the different parts divided by the bike path and the railway.

ES

La idea del proyecto consiste en sustituir el actual edificio “The tinderbox”, por el nuevo edificio (que contendrá el programa de la exposición sobre la vida Christian Andersen) The house of fairytales. El nuevo edificio será un punto de referencia para la ciudad y contendrá el programa, The Age, The Man, The art, the work, the life, Cabinet of curiosities, shop, caffe, bibliotheque and cinema. Se distribuirá de forma lineal empezando desde el nivel más alto donde se encuentra la cafetería, y se descenderá a través de la rampa continua en espiral hasta la planta baja.  La idea principal es, una rampa continua que se usa como hilo conductor guiando a los visitantes, como si se tratara de la narración de un cuento. Otra idea fundamental, es el concepto de panóptico, Durante el día el edificio sería un punto desde el cual se observa la ciudad panorámicamente, y por la noche, la ciudad observa, o bien el interior del edificio o bien sombras o proyecciones en su fachada. El programa referente a “the tinderbox” y la administración, se traspasaran al edifico conservado y que actualmente alberga la exposición referente al autor. Por último, el jardín es un espacio abierto a los ciudadanos, con un elemento escultórico en el que se crean espacios laberinticos y rincones para contar cuentos. El muro de este elemento puede servir para colgar elementos de exposición. La entrada al edificio queda marcada por una plaza que vincula las partes separadas por el carril bici y la vía del tren.

Panel A0.indd Project: 100% AzailaJG

[2011] Marjal Competition /// by TEAM

[2011] Marjal International Competition (First Prize)

+ Title: “In the wineyards” + Project: EcoTourism and Sustainability. +Team:Rafael García, JoseMª Vizcaya, Justo García, Azaila Jordá.

FR

2011 /// UNE MAISON AUTOSUFFISANTE POUR LE TOURISME VINICOLE. L´Université d´Alicante convoque le Concours Marjal Internationale, pour la création des projets pour le développement durable des maisons. L´idée de notre équipe est l´impulsion du tourisme rural en Espagne. Une nouvelle modalité qui fomente un tourisme de l´intérieur et s´intéresse à la production locale de chaque région. Nous avons choisi Monforte Del Cid, commune dans La Comunidad Valenciana en Espagne, car l´économie de cette ville est basée sur la culture du raisin. La construction d´une maison pour l´agriculteur est aussi par des unités d´agrégation pour les touristes. Le système constructif choisi est des « containers », à cause de leur résistance aux différents climats, la facilité de son transport, et la possibilité de faire l´agrégation d´unités. Cette agrégation est facile, car l´installation ne cause pas un grand impact sur le terrain.

lam1

D:Concurso marjallaminaslamina2 Presentación1 (1)C:UsersChemaDocumentsArquitecturaSTUDIOConcurso MARJALLá

[2011] Aledo Competition /// by TEAM

 

♦ Project: Square Design in Aledo. ♦Location: Aledo (Murcia, Spain)  ♦Team: Ángel Martinez, Luis Navarro, Carlos Sanchez, Rafael García, Blanca de Juan, Javier Pérez , Azaila Jordá 

FR

Aledo est une commune de la Région de Murcia en Espagne. Il existait un besoin de renouveler l´espace public du centre historique, et de mettre en valeur les anciens bâtiments comme « L´Église de St. Maria », et « La Torre Del Hominale ». Notre équipe décide de faire un espace public plus unifié et continu, vu que la topographie est très irrégulière,en terrasses. L´espace en terrasses devient un terrain continu, avec des chemins qui conduisent aux belvédères. Néanmoins, les personnes peuvent circuler partout sur le parvis. Le parvis en dalle céramique reflète le ciel, et change de dessin et couleur selon la lumière. A part l´aménagement de l´espace, le dessin du mobilier urbain est une partie du projet, des bancs et des lampadaires son traités comme un élément continu.